Werkplek (LVB)

Bij het Digilab zelf werken dagelijks cliënten als assistent o.b.v. dagbesteding. Als je het leuk vindt om mensen te helpen met computers en internet en om zelf meer te leren over ICT dan kan dat op het Digilab. Daarnaast kunnen cliënten die voldoende geleerd hebben ook ondersteunen als assistent bij computerclubs of internetcafés op andere locaties, zoals bijvoorbeeld al gebeurd bij het IJssel Internetcafé of bij de Lopes Diaslaan computerclub op maandag.

Als onderdeel van de ontwikkeling gaan we ook regelmatig op pad naar bedrijven, scholen en universiteiten om bijeenkomsten en/of evenementen bij te wonen. De jaarlijkse Zorg & ICT beurs in Utrecht staat vast op de agenda.

Op de Zorg & ICT Beurs testen we nieuwe snufjes

Op de Zorg & ICT Beurs testen we nieuwe snufjes

Veel gestelde vragen:

Hoe ziet een dag eruit (tijden, werkzaamheden etc.)

De werktijden worden in overleg met cliënt, begeleiding en ons bepaald. Als je het kunt dan willen we graag dat je er voor 9:30u bent en dat je er tot ongeveer 15:30u bent. We lunchen tussen 12:00u en 13:00u. Je mag ook alleen de middag of alleen de ochtend werken. Als het je nog niet lukt om er vroeg te zijn of laat te blijven dan kunnen daar afspraken over worden gemaakt.

De werkzaamheden zijn zeer gevarieerd maar gaan wel allemaal over ICT en over mensen helpen met computers en internet en zo. Er worden computers geknutseld en gerepareerd. We installeren Windows en programma’s. We zoeken leuke spellen op voor mensen, bijvoorbeeld om te tekenen of te rekenen. We zorgen er voor dat tablets lekker werken en lenen die ook uit. Je probeert nieuwe dingen uit, bijvoorbeeld VR brillen, zodat we weten of dat leuk is voor anderen. Je kan leren om games te maken en zelf programmeren als je wilt.

Zijn er eisen verbonden aan de werkplek (qua vaardigheden, competenties etc.)

Ja, er zijn twee eisen:

  1. ICT als gereedschap zien: Je wilt méér met computers en internet dan alleen maar zelf filmpjes kijken en spelletjes spelen. Je wilt bijvoorbeeld leren hoe je er ook zelf iets mee kan maken of hoe je er iets nuttigs mee kan doen, bijvoorbeeld een website maken of een game, filmpje of presentatie.
  2. Hulpvaardige houding: Je bent bereid om mensen te helpen die soms nog heel weinig kunnen met computers en internet. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen.

Is de groep ontwikkelingsgericht?

Dacht het wel. We leren elke dag met elkaar en van elkaar. We maken voortdurend stapjes in onze ervaring en kennis. Je leert vooral door dingen te doen en te proberen. Dat mag je zelf doen, op je eigen tempo, maar je mag het ook samen met anderen doen. Als je dan ergens niet uit komt dan krijg je hulp. Er zijn veel mensen aanwezig met ervaring en kennis.

Je leert bovendien zowel veel dingen over ICT als allerhande sociale vaardigheden. Je wordt namelijk onderdeel van een team mensen die dezelfde interesses hebben en samen werkt aan allerlei projecten en activiteiten organiseert. Ook leer je veel andere mensen helpen.